Sante Sól morska jodowana drobnoziarnista 350 g
Marki:
2,49 zł
7,13 zł za 1 kg/l
Kod produktu:
5900617012036
Opis produktu: - Bez antyzbrylacza.
- Wzbogacona jodem - jod pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz układu nerwowego (w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia).
- Źródło naturalnego magnezu.
- Sól morska zwana dawniej białym złotem, pozyskiwana jest przez odparowanie wody morskiej.
sól morska drobnoziarnista jodowana (sól morska, substancja wzbogacająca: jodan potasu)
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg / 100 g soli
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg / 100 g soli
| w 100 g produktu | |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
| Tłuszcz | 0 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
| Węglowodany | 0 g |
| w tym cukry | 0 g |
| Błonnik | 0 g |
| Białko | 0 g |
| Sól | 99 g |
| Składniki mineralne: | |
| Magnez | 80,5 mg (21%)* |
| Jod | 3024 µg (2016%)* |
| * % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osoby dorosłej |
Adres producenta: Sante A. Kowalski sp.j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Przepisy: Przepis na Gomasio: Gomasio jest mieszanką uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej. Świetnie smakuje z potrawami z ryżu, daniami warzywno-zbożowymi. Doskonale nadaje się jako posypka do sałatek oraz dodatek do zup, kasz i quinoa. Składniki: 10 łyżeczek sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej Sante. Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, często mieszając, do momentu uzyskania złocistego koloru. Dodajemy sól Sante i prażymy przez chwilę. Wystudzone, uprażone składniki przekładamy do moździerza. Rozdrabniamy tak, by część ziarenek pozostała w całości. W celu zapewnienia świeżości gomasio przekładamy do szczelnego pojemnika i zużywamy w ciągu 8-10 dni.
Wymiar liczbowy: 350
Przechowywanie: Do pojemnika z solą można wrzucić ziarenko ryżu lub kawałek laski cynamonu, dzięki czemu produkt pozostaje sypki. Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Sól morska jodowana drobnoziarnista z magnezem
magnez
bez antyzbrylacza
Rozmiar opakowania: 350
Jednostka (tekst opisowy): g
Przepisy: Przepis na Gomasio: Gomasio jest mieszanką uprażonych ziaren sezamu i soli morskiej. Świetnie smakuje z potrawami z ryżu, daniami warzywno-zbożowymi. Doskonale nadaje się jako posypka do sałatek oraz dodatek do zup, kasz i quinoa. Składniki: 10 łyżeczek sezamu, 1 łyżeczka soli morskiej Sante. Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, często mieszając, do momentu uzyskania złocistego koloru. Dodajemy sól Sante i prażymy przez chwilę. Wystudzone, uprażone składniki przekładamy do moździerza. Rozdrabniamy tak, by część ziarenek pozostała w całości. W celu zapewnienia świeżości gomasio przekładamy do szczelnego pojemnika i zużywamy w ciągu 8-10 dni.
Wymiar liczbowy: 350
Przechowywanie: Do pojemnika z solą można wrzucić ziarenko ryżu lub kawałek laski cynamonu, dzięki czemu produkt pozostaje sypki. Po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Sól morska jodowana drobnoziarnista z magnezem
magnez
bez antyzbrylacza
Rozmiar opakowania: 350
Jednostka (tekst opisowy): g